Thursday, December 22, 2011

Alex's Percentage post






7a) The population after the second year is 122 because the first year has 110 and 10% of that is 122
7b) because it only goes up by 30% each year







9a) it cost $23736 when arjay bought it

9b) it will cost $26109.6 with the gst and pst

Wednesday, December 21, 2011

Jaydin's Scribe Post

Page 149, Question 7
A herd of 100 caribou was moved to a new location. The population increased be 10% the first year, and increased be 20% the second year.

A)Find the population after the second year








B) Explain why the percent wasn't 30% increase in two years
There wasn't a 30% increase because it goes up by 10% each year
---------------------------------------
Page 148, Question 4
Chris purchased the following items
2 binders at $4.99 each
1 math set for $3.99
a backpack for $19.99

4.99x2= $9.98
9.98+3.99+19.99=$33.96
33.96x1.12=$38.0352 then you round it so it equals to $38.04
----------------------------------------
Use hundred grids to show
a)0.4% b)12% c)115%



Jason's Percentage Post

A herd of 100 caribou was moved to a new location. The population increased be 10% the first year, and increased be 20% the second year.

a) Find the population after the second year
















b) Explain why the percent wasn't 30% increase in two years


There wasn't a 30% increase because you are finding 10% the first year and then 20% of 100 + 10% . ( 20% of 110 )



Arjay was thinking of buying a car worth $23 000, but delayed purchasing the car for a year. During that year, the cost of the car increased by 3.2%.


a) What was the price of the car when Arjay purchased it?


b) What was the total cost of the car including 5% GST and 5% PST?A.)

The Car price went up by $690 so it is now $20,690.20B.)With tax it is worth 26,059.22


Monday, December 19, 2011

Nathan's Percents Post

Percents 3
1)The commission for the sale of a house was 6 ----- %. If the house sold for 4
$345 000, how much was the commission? Show your thinking.
3
Answer: 6 ------% of $345 000 =
4
6.75 ÷100 0.0675
------ -------- 0.0675 x $345 000= $23 287.50
1 ÷100 0.01

2)What is the percent of each number? Give your answer to the nearest hundredth.
245
Answer: ------ = 2.45 x 356.80= $874.16
100













































Friday, December 16, 2011

Joanna's Scribepost

Questions from page 150-151


a) 79.1%

b)223%


c)0.8%




note:to change a percent to a decimal, divide the percent by a hundred.

a) The value of 110% in a decimal form is 1.1 and in a fraction form is 1 1/10.
b)this statement means that the coach is asking his team to give more than their best.


a) 115% of 230=264.5



b)80 3/4% of 50=40.4


c)500% of 0.02=0.1



d)1/10% of 800=0.8


e)63 4/5% of 12 000=7656



f)0.05% of 1 000 000=500





    




Liam's Scribe Post (Percent)

150 - 151

7. A herd of 100 caribou was moved to a new location. The population increased by the 10% in the first year, and increased by 20% on the second year.

a) Find the population after the second year.

100 divided by 10 equals 10
Then add 10 to 100 it becomes to 110.

First year: 110

In the second year
110x 1.20 = 132
The population for the second year is 132.
b) Explain why the percent wasn't 30% increase in two years.

Because 1o% is the increased in the first year and 20% is the increase in the second year.

Pg 149 Number 9
9. Arjay was thinking of buying a car worth $23 000, but delayed purchasing the car for a year. During that year, the cost of the car increased by 3.2%. a) What was the price of the car when Arjay purchased it? b) What was the total cost of the car including 5% GST and 5% PST?

A.) The Car price went up by $690 so it is now $20,690.20
B.)With tax it is worth 26,059.22

Wednesday, December 14, 2011

Cyerra's Scribe Post

Question 5, Page 148










$19.99 multiplied by 3 = 59.97


5% + 6% = 12%

1 + 12% = 1.12

59.97 multiplied by 1.12 = 67.1664 (66.57)



Question 7, Page 149













a)



First Year:


Divide 100 by 10 = 10.

10 new Caribou.

10 + 100 = 110



Second Year:


Divide 110 by 10 = 11

Mulitple 11 by 2 = 22
110 + 22 = 132 Caribou



b)



There wasn't a 30% increase because the second year, it is 20% off of the 10% in the first year (20% increase of the 110 caribou)




Question 6, Page 148 $38.25









Week 1:


$85.00 divided by 2 = 42.50



Week 2:


42.50 divided by 10 = 4.25


$42.50 - $4.25 = $38.25

Priya's Percent Scribe Post

Page's 148-151

4.) Chris purchased the following items:
  • 2 binders at $4.99 each
  • 1 math set for $3.99
  • a backpack for $19.99

Find the total cost including 5% GST and 7% PST.

This is the calculation I did to figure out the final price with taxes included:

4.99 x 2 = 9.98

9.98 + 3.99 + 19.99 = 33.96

33.96 x 0.12 ( add the GST and PST- which makes 0.12 ) = 4.07 ( tax money )

4.07 + 33.96 = $38.03 ( final price, taxes included too.)


13.) A ski jacket has been marked down on three occasions, first 20% off, then 25% off the new price, and finally 50% off the previous price. What is the overall percent saved?


This is the calculation I did to find the overall percent saved:

For example, if the jacket was $100,

100 x 20% ( 0.20 ) = 20

100 - 20 = 80

80 x 25% ( 0.25) = 20

80 - 20 = 60

60 x 50% ( 0.50) = 30

60 - 30 = $30 ( final price )

$100 - $30 = $70

$70 divided by 100 = 0.7 ( 70%) ( savings )


12.) a.) What is 115% of 230?

115% ( 1.15 ) x 230 = 264.50

Ashton's scribe (textbook pages 148-151)

For this scribe we were supposed to pick any four questions from the textbook and show your work my three questions are 4, 9 , and 12 a and b. 4 my first step was highlighting or writing down the information i know


here is what i did for questions 4,9,&12





video 9






video 12




Monday, December 12, 2011

Camille's Graph Post

The different types of graphs is:

Bar Graph- Th advantages are best for comparing data across categories.
The disadvantages


Line Graph-
The advantages are best for showing changes in data over time.
The disadvantages

Double Graph-
The advantages are best for comparing two sets of data across categories.
The disadvantages

Pictograph-
The advantages are best for comparing data that can be easily counted and represented using symbols.
The disadvantages

Circle Graph-
The advantages are best for comparing categories to the whole using percents. The sum of the percents in a circle graph is 100%
The disadvantages

2. How can graphs be misleading. Show 3 ways.

  • Uneven Scale
  • No title
  • No labels

2a) The following chart shows Pizza Sub Sales over a month. What 2 graphs would show the information accurately?
Line Graph and Bar Graph. Line graph because are the best for showing changes in data. Bar Graph is the best for comparing data across categories.

2b) If you were selling Pizza Subs would you continue? How does your graph explain your answer
.
4. Below you see 2 different examples of graphs showing healthy choices sold at the canteen. If you had to convince Mrs Mota that we should continue selling healthy choices which graph would you choose?
I would choose the Line graph because it looks more impressive.
4a) Change each graph so that your information looks even MORE impressive. You may not change the data just the graphs
.